
Boala parodontală (paradontoza) - este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Afecțiunea poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutul moale și a osului care susține dinții.
Boala are mai multe etape printre care amintim:
- gingivita (inflamația gingiei) - care se manifestă prin modificarea consistenței gingiei și a culorii, respectiv gingia devine moale și culoarea spre roșu-violaceu. În timp gingivita evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar, apărând pungile parodontale
- placă bacteriană (bacterii parodontale) ce se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se află în gură în mod normal. În timp placa bacteriană se întărește și devine tartru care poate fi tratat sau eliminat prin detartraj profesional
Semne ale aparitiei bolii paradontale:
- gingie roșiatică
- gingie umflată
- gingie ce sângerează în timpul periajului
Diferiți factori ce fac să apară paradontoza:
- din cauza fumatului, tartrului, traumă ocluzală, carii, edentații, obiceiuri vicioase
- stări fiziologice: pubertate, sarcină, menstruație, monopauza, utilizare de anticoncepționale
- boli sistemice: diabet zaharat, hipovitaminoză C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plant etc.
- tratamente medicamentoase utilizate în epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor
În principiu paradontoza și diagnosticul acesteia se află la un consult stomatologic, afecțiune ce se poate trata dar și prevenii printr-o igienă orală corectă, spălandu-ne pe dinți zilnic sau prin folosirea atei dentare și a apei de gură.
Această afecțiune este cea mai des întâlnită printre pacienți, dacă ai și tu un simptom din cele descrise mai sus, te așteptăm la un consult pentru a găsi împreună tratamentul potrivit în rezolvarea problemei stomatologice.
Suntem aici pentru a te ajuta!